31 Ocak tarihinde Bingöl’de 4.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
Depremin ardından bölgede yaşanabilecek olası depremler de merak konusu oldu.
Ensonhaber’e konuşan Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy, Bingöl’de gerçekleşen depremin Doğu Anadolu bölgesindeki etkilerine yönelik açıklamalarda bulundu.
DOĞU ANADOLU’DAKİ RİSKLİ BÖLGELER
Bölgedeki riskli alanları açıklayan Prof. Dr. Aksoy, “Doğu Anadolu fay zonu üzerindeki depremler, garipsenebilir fakat normal bir durum. Kuzey Anadolu fay zonu ile Doğu Anadolu fay zonu arasındaki bölgede çok sayıda küçük boylu faylar var. Bunlardan bir tanesi Nazimiye’den Bingöl’e uzanan fay.
“2021’DEN BU YANA BİR HAREKETLİLİK SÖZ KONUSU”
2021 yılının haziran ayında 5.3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bazı yerler Kiğı, bazı yerler de şimdikinde olduğu gibi Karakoçan’ı gösterdi. Bu depremler şunu gösteriyor. İki fay arasında da deprem üretme olasığı olan faylar var. Deprem üretme faliyetleri 2021 yılından beri devam ediyor. Bir hareketlilik söz konusu. Bir fayın üzerinde yeterli enerji biriktiğinde fay boşalıyor. Tekrarlandığında buna deprem tekrarlanma aralığı adı veriliyor. Arada uzun yıllar olabilir. Somut örneği 24 Ocak 2020’deki depremden 1 yıl sonra Sivrice depremi, hemen ardından Uluova’da 5.8 ile sarsıldı bölge.
“DEPREMLERİN DEVAM EDECEĞİNE HAZIRLIKLI OLMALIYIZ”
31 Ocak depreminin meydana geldiği yakın alanlarda 4 günde 300’ün üzerinde deprem meydana geldi. Bu da fayların fazla olmasından kaynaklanıyor. Bunlar normal, olağan depremler ve bölgedeki fayların aktif olduğunu gösteriyor. Devam edeceğine de hazırlıklı olmalıyız. Bingöl deyince ana fay olduğu düşünüldü ama değildi.“ ifadelerini kullandı.
More Stories
Sivas’ta Yıldırım İsabet Eden Samanlık Yangında Kullanılamaz Hale Geldi
Ankara Sanayi Odası Başkanı: Ankara’da yeni organize sanayi bölgelerine ihtiyaç var
Ankara Üniversitesi’nden, DHA’ya ödül